Interviewdiner met Johan Wakkie

Velen kennen Johan Wakkie als bestuurder van de KNHB. Maar er is veel meer interessant aan hem. Opgegroeid in het betere milieu in Rotterdam, maar met beide benen alle lagen van de maatschappij, leerde hij hockey op straat. Hij is speler en coach geweest, terwijl hij dat aanvankelijk niet wilde. Hij wilde voetballer worden, liefst als opvolger van Eddie Pieters Graafland keeper van het Nederlands voetbalelftal, maar dat mocht niet van z’n vader.

Na zijn studie bestuurs- en staatrecht in Utrecht doet hij veel bestuurlijke ervaring op. Telkens weet hij met de goede visie, plannen en collega’s, met veel humor en een markante (kleding)stijl veel vrijwilligers te mobiliseren. De WK in 2014 was voor hem in vele opzichten een hoogtepunt.

We willen met hem spreken over het verschil tussen hockey en voetbal, hockey als ‘elitaire volkssport’, top-versus breedte sport, het grote (sponsor)geld, samenwerken tussen bonden, maatschappelijke thema’s in de hockeywereld, het wel en wee van vrijwilligers in een vereniging, wereldkampioen worden, over feest, feest en feest en natuurlijk over Schaeweijde.

Momenteel is Johan adviseur en onder meer lid van de stuurgroep Sport en Cultuur. Geinspireerd door hoogleraar Erik Scherder van de Vrije Universiteit zet Johan zich middels zijn maatschappelijke project ‘Plan 4’ in voor de hersenontwikkeling bij de jeugd. Daarvoor geeft hij aandacht aan vier items; bewegen, gezond eten, muziek en denksport.

 

Iets meer achtergrond lees je hier:
Johan Wakkie (Rotterdam, 24 januari 1953) bezocht het Montessori Lyceum Rotterdam en studeerde rechten. Hij speelde als hockeyer voor onder meer Victoria en SCHC en was coach van de dames van Schaerweijde. Vanaf 1990 is hij verbonden aan Nederlandse Sport Federatie en realiseerde daar de fusie met NOC tot NOC*NSF. Vanaf 1994 was hij directeur van de KNHB, waar hij vorig jaar afscheid nam. Onder zijn leiding groeide het aantal hockeyers van 125.000 in 1994 naar bijna 240.000 in 2013, een verdubbeling in twintig jaar. Andere wapenfeiten waren de organisaties van de Wereldkampioenschappen hockey 1998 en 2014 in Nederland. Hij was ook een belangrijke initiator van de samenwerking van diverse sportbonden in het Huis van de Sport in Nieuwegein.

14 november jl werd Wakkie benoemd tot erelid van de KNHB. Gedurende een groot afscheidssymposium met het thema ’20 jaar terug en 10 jaar vooruit’ staken verschillende sprekers, zoals Maurits Hendriks (technisch directeur NOC*NSF), Jan de Jong (directeur NOS), Peter Heerschop (cabaretier, acteur, televisieprogrammamaker en schrijver), Richard Krajicek (voormalig tennisser en oprichter Richard Krajicek Foundation) en Youp van ’t Hek (cabaretier en schrijver) de loftrompet af. Als cadeau kreeg hij een cheque voor zijn maatschappelijke project Plan 4. Dit fonds brengen de vereniging en buurtwerk bij elkaar en heeft als doel kansarme kinderen in aanraking te laten komen met (denk)sport, muziek en gezond eten.